Dietetyka to rodzaj nauki medycznej dotyczący prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych.

Dietetyka powiązana jest z takimi naukami jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia i psychologia.

Prowadzone konsultacje indywidualne nastawione są na wdrożenie i realizację skutecznej dietoterapii, która obejmuje:

  • wstępną diagnostykę dietetyczną,
  • analizę i interpretację wyników badań laboratoryjnych,
  • wykonanie analizy składu ciała i pomiarów antropometrycznych.

W zależności od stanu zdrowia pacjenta proces dietoterapii realizowany jest przy pomocy spersonalizowanego jadłospisu, który uwzględnia dolegliwości zdrowotne i przyjmowane leki, tryb życia i pracy pacjenta, jego umiejętności kulinarne oraz preferencje smakowe.

Oferowana pomoc dietetyczna kierowana jest do osób dorosłych oraz dzieci, w szczególności chorujących na:

  • celiakię i zespół złego wchłaniania,
  • otyłość,
  • cukrzycę,
  • zespół metaboliczny,
  • choroby przewodu pokarmowego,
  • niedokrwistość,
  • alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • choroby tarczycy.

Na fachowe doradztwo i pomoc mogą również liczyć osoby zmagające się z zaburzeniami odżywiania oraz pacjenci bariatryczni, którzy wymagają wsparcia w procesie nabywania i utrwalania zdrowych nawyków żywieniowych.

Praca z pacjentami z zaburzeniami odżywiania takimi jak bulimia, anoreksja czy jedzenie kompulsywne nastawiona jest na edukację żywieniową, wyrównanie niedoborów pokarmowych, poprawę metabolizmu i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. W procesie zdrowienia pacjent nabywa świadomości w zakresie mechanizmów zaburzeń oraz kształtuje prawidłowe relacje z jedzeniem.

W czasie konsultacji dietetycznej każdy pacjent zapoznaje się z zasadami żywienia zarówno w zdrowiu, jak i w chorobie. Dietetyk jest osobą, która w oparciu o zdobytą wiedzę, umiejętności praktyczne oraz doświadczenie dokonuje oceny stanu odżywienia, dokonuje pomiarów antropometrycznych, ustala zapotrzebowanie organizmu na energię oraz niezbędne witaminy i składniki mineralne. Koryguje błędy dietetyczne i eliminuje niedobory pokarmowe.

Odpowiednio zaplanowana i przeprowadzona interwencja dietetyczna pozwala regulować procesy fizjologiczne i metaboliczne pacjenta, co jest szczególnie istotne w powstrzymywaniu, łagodzeniu stanów chorobowych, a nawet uzyskaniu pełni zdrowia.

Dietetyka dostarcza wiedzy niezbędnej do racjonalnego żywienia, czyli planowania i przygotowywania posiłków w zależności od zapotrzebowania danej osoby czy grupy osób. Pozwala zaplanować racjonalny i odpowiedni sposób żywienia dla pacjentów z takimi schorzeniami jak cukrzyca, choroby układu krążenia, alergie pokarmowe oraz otyłośćDietetyka uczy jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę diety, a także jak leczyć pewne schorzenia za pomocą zmiany nawyków żywieniowych. Daje również wiedzę odnośnie do kontroli jakości produktów żywnościowych – czyli uczy, jak dany produkt powinien być przechowywany i jak wykrywać ewentualne nieprawidłowości.

 

Zapraszamy do kontaktu:

cfrlubin@gmail.com

tel. 511 833 628