Dietetyka to rodzaj nauki medycznej dotyczący prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych.

Dietetyka powiązana jest z takimi naukami jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia i psychologia.

W czasie konsultacji dietetycznej każdy pacjent zapoznaje się z zasadami żywienia zarówno w zdrowiu, jak i w chorobie. Dietetyk jest osobą, która w oparciu o zdobytą wiedzę, umiejętności praktyczne oraz doświadczenie dokonuje oceny stanu odżywienia, dokonuje pomiarów antropometrycznych, ustala zapotrzebowanie organizmu na energię oraz niezbędne witaminy i składniki mineralne. Koryguje błędy dietetyczne i eliminuje niedobory pokarmowe.

Odpowiednio zaplanowana i przeprowadzona interwencja dietetyczna pozwala regulować procesy fizjologiczne i metaboliczne pacjenta, co jest szczególnie istotne w powstrzymywaniu, łagodzeniu stanów chorobowych, a nawet uzyskaniu pełni zdrowia.

Dietetyka dostarcza wiedzy niezbędnej do racjonalnego żywienia, czyli planowania i przygotowywania posiłków w zależności od zapotrzebowania danej osoby czy grupy osób. Pozwala zaplanować racjonalny i odpowiedni sposób żywienia dla pacjentów z takimi schorzeniami jak cukrzyca, choroby układu krążenia, alergie pokarmowe oraz otyłośćDietetyka uczy jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę diety, a także jak leczyć pewne schorzenia za pomocą zmiany nawyków żywieniowych. Daje również wiedzę odnośnie do kontroli jakości produktów żywnościowych – czyli uczy, jak dany produkt powinien być przechowywany i jak wykrywać ewentualne nieprawidłowości.

 

Zapraszamy do kontaktu:

cfrlubin@gmail.com

tel. 511 833 628